Albatross / BGD Architects

first_img 2008 Projects Area:  1500 m² Area:  1500 m² Year Completion year of this architecture project 2008 Year:  Australia Architects: BGD Architects Area Area of this architecture project “COPY” ArchDaily photographs:  Remco JansenPhotographs:  Remco Jansen+ 25 Share Albatross / BGD Architectscenter_img Year:  Photographs ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/349352/albatross-bgd-architects Clipboard “COPY” Albatross / BGD ArchitectsSave this projectSaveAlbatross / BGD ArchitectsSave this picture!© Remco JansenHouses•Gold Coast, Australia CopySave this picture!© Remco JansenText description provided by the architects. Situated on an exclusive residential street, with only one neighbouring property to the north, the site adjoins extensive park to the south and absolute beachfront to the east.  The residence successfully achieves its own oasis, by capturing beachfront vista and access whilst maintaining a private yet expansive pool and entertaining core. Save this picture!© Remco JansenThis residence is designed to accommodate a growing family, multiple guests and frequent entertaining.  Entry to the residence is via a recycled timber colonnade and gatehouse that grants covered access to both wings of the house. The street front facing wing accommodates guests generously with their own living area, kitchen and bathroom amenities, with a secondary stair linking to the main media, bar and games room below. Save this picture!© Remco JansenA wide glazed hallway wraps the central courtyard on both the ground and first floor giving scenic circulation past the main amenities whilst providing aesthetic flow, travelling the timber stair.  Privacy is ensured and natural light is made abundant as the open tread stair is backlight entirely by opaque glazing.  The centralised amenities assist easy access and circulation to ensure a well functioning home.  Louvred glazing has been utilised throughout the home to control ventilation by natural breezes.Save this picture!© Remco JansenTwenty five metres of glazing capture the absolute eastern beachfront of the property.  This expansive room is catered for by the marble and timber finished kitchen with chef’s scullery and abundant cold and dry storage behind.  Multiple dining and living areas are defined by furniture and finishes allowing a fully transformable space if the function so requires.  Entertaining the end of the room, a split faced sandstone wall is suspended over the flickering floor level fireplace, visually playing on weight and spatial elements. Save this picture!© Remco JansenThe upper level upholds all of the ground floor’s quality and design functionality and continues play with material and space.  All of the bedrooms afford beachfront orientation due to the broad width of the property, each with its own ensuite and walk in robe.  The private master suite boasts views both the beach and the internal courtyard, yet achieves an intimate aesthetic through finishes and textures.  Warm finishes and textures flow into the ensuite as the sandstone wall rises from the floor below to the angled glass skylight beared directly above the double shower. Running the length of the eastern façade, a sandstone tiled balcony allows the family to check weather conditions and enjoy the beach aspect throughout the day, consistently utilising indoor to outdoor spaces.Save this picture!© Remco JansenThe internal and external palette of finishes of natural timbers and stone cohesively create a tropical, modern and comfortable ambience.  External finishes of recycled timber,  natural stone, and copper allow the property to further develop character over time. Tall mature trees matching the scale of the house are intentionally located about the property to frame the beach front, the main entrance and internal courtyard.  Two palms boarder the swimming pool as the wet edge between graces the length of the timber colonnade softening polished concrete and rough stone finishes.  Lighting of the landscape at night creates drama within the timber battens and palm fronds, backed by the ambient aqua glow of the swimming pool.Project gallerySee allShow lessAD Round Up: Architecture in New ZealandRevisited’Wallcano’: Collider Activity Center Competition Entry / Zohar ArchitectsUnbuilt Project Share Houses ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/349352/albatross-bgd-architects Clipboard CopyAbout this officeBGD ArchitectsOfficeFollowProductConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesGold CoastHousesAustraliaPublished on March 26, 2013Cite: “Albatross / BGD Architects” 26 Mar 2013. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic RoyalGlassMitrexSolar GreenhouseLouvers / ShuttersTechnowoodSunshade SystemsFiber Cements / CementsRieder GroupFacade Panel – Terrazzo BlackStonesCosentinoSurfaces – Silestone® Basiq SeriesIn architectureSikaBuilding Envelope SystemsWoodLunawoodInterior ThermowoodWindowsswissFineLineSliding Windows – EvenMineral / Organic PaintsKEIMBlack Concrete – Concretal®-BlackSuspension SystemsMetawellAluminum Panels for Ceiling SailsDoorsECLISSESliding Door Opening System – ECLISSE Push&PullStonesMarini MarmiNatural Stone – Nuvolato di GréMore products »Read commentsSave想阅读文章的中文版本吗?Albatross住宅 / BGD Architects是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more

Read More