Whale Beach House / Neeson Murcutt Architects

first_img “COPY” Save this picture!+ 21 Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/28843/whale-beach-house-neeson-murcutt-architects Clipboard Whale Beach House / Neeson Murcutt Architects Text description provided by the architects. Whale Beach House is located in the south-east fold of a steep, thickly vegetated hillside, below a towering escarpment, and looks out along the beach to Careel Head. The siting of the house is derived from a pragmatic mapping of adjacent building alignments, northpoint, neighbour’s viewlines and required setbacks. These invisible lines establish the oblique geometries that characterise the plan, reminiscent of Coderch’s Casa Ugalde in Spain. Challenged by overshadowing from the escarpment the mass of the building is located as close to the street as possible, also giving space to the large boulders, rare trees and rainforest preserved at the rear. The house is a multi-generational family weekender organised over three levels that terrace with the slope – children and grandparents on the lower level, main living areas on the mid level and parents ‘secret’ timber cabin on top. The plan is stratified, each level deliberately distinct from the other with internal stairs that are virtually hidden. Whilst the ceiling of each level is constant, the floors are stepped or ‘topographic’. Save this picture!Recommended ProductsEnclosures / Double Skin FacadesFranken-SchotterFacade System –  LINEAEnclosures / Double Skin FacadesIsland Exterior FabricatorsCurtain Wall Facade SystemsEnclosures / Double Skin FacadesRodecaRound Facade at Omnisport Arena ApeldoornEnclosures / Double Skin FacadesAlucoilStructural Honeycomb Panels – LarcoreThe project explores proximity and distance, invoking the special dualities of the site – the rock outcrops and native forest behind are given equal consideration to the front coastal panorama. Each room is considered almost autonomously, coordinated with the site and view. The experience of the house is cinematic as the view partitioned so that it becomes particular to each room – the horizon from the kitchen, the headland from the living room, the escarpment from the main entry, the rainforest at the back door. An array of opening types assists the orchestration – solid timber shutters that reveal the view when open, sashes that completely disappear, windows that capture the view within a sheet of fixed glass, strategic skylights for light without view. These strategies generate a spatial richness experienced as ‘surprise’. Save this picture!Like its neighbours the house is elevated above the street, providing a degree of privacy. It is strongly articulated with upper levels clad in recycled timber that will darken in time to camouflage against the backdrop of the scarp. A void through the centre of the lower masonry level creates a view through to the garden. The native landscape is metaphorically drawn through this void connecting with neighbouring gardens across front. Careful collaboration between the landscape architect, hydraulic engineer, ecologist and builder allowed the waterway on the north-east side of the building to be restored, resisting to council’s attempts to create a stormwater easement and instead enriching the landscape setting. The house and landscape are integral. Outdoor living spaces correspond with each level of the house and are equally varied. The project demonstrates a holistic approach to sustainability – solar orientation, natural light, ventilation, efficient internal heating, materials choices, water collection, locally indigenous plantings and compact pool. The steeply sloping site was expensive to build on and the stormwater issues costly to resolve. The refined building detailing and landscaping were labour intensive, but felt by all parties to deliver enduring benefit.Project gallerySee allShow lessShowroom and Leisure Center / Manuelle Gautrand ArchitectureArticlesBibliosphere / Greeen! ArchitectsArticles Share Architects: Neeson Murcutt Architects Year Completion year of this architecture project Houses Projects Year:  ArchDaily CopyHouses•Sydney, Australia 2008 Whale Beach House / Neeson Murcutt ArchitectsSave this projectSaveWhale Beach House / Neeson Murcutt Architects Australia ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/28843/whale-beach-house-neeson-murcutt-architects Clipboard “COPY” CopyAbout this officeNeeson Murcutt ArchitectsOfficeFollowProductsWoodConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesDabasWoodSydneyHouses3D ModelingAustraliaPublished on July 16, 2009Cite: “Whale Beach House / Neeson Murcutt Architects” 16 Jul 2009. ArchDaily. Accessed 12 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodSiding Façade SystemWindowsMitrexSolar WindowMetal PanelsAurubisCopper Surface: Nordic DécorDining tablesB&B ItaliaDining Table – BullSkylightsVELUX CommercialModular Skylights – Atrium Longlight / RidgelightLouvers / ShuttersBruagShading Screens – Perforated Facade PanelsConcreteKrytonSmart ConcreteCompositesPure + FreeFormTechnical Guide – Creating a Seamless Interior and Exterior Material TransitionEnclosures / Double Skin FacadesFranken-SchotterFacade System –  LINEAWindowsRabel Aluminium SystemsMinimal Casement Windows – Rabel 8400 Slim Super Thermal PlusDoorsGorter HatchesFloor Door – Fire RatedWire MeshCarl Stahl DecorCableGreen Wall System – FAÇADESCAPE™More products »Read commentsSave想阅读文章的中文版本吗?鲸鱼海滨别墅 / Neeson Murcutt Architects是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more

Read More